ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ


Περπάτημα, mountain bike ή οδήγηση μέσα από τα ελατοδάση του Πάρνωνα με επίκεντρο ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, τον Κοσμά! 

Εξερευνήστε παρθένες περιοχές, δεκάδες πηγές με φυσικό τρεχούμενο νερό και μοναδική εναλλαγή τοπίου, αφού εκτός των άλλων δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να διασχίσει ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα, που ανά εποχή χαρίζει διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις.

Οι παρακάτω διαδρομές γίνονται μέσω δασικών ή αγροτικών δρόμων, και είναι είτε ασφάλτινες, είτε χωμάτινες.

Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)

Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Εύκολη με βατές ανηφόρες. Σύντομη παράκαμψη για ξεκούραση και για να γεμίσετε τα παγούρια στις μαγευτικές Ποτίστρες.


6
Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να σκαρφαλώσει στο πυροσβεστικό φυλάκιο Κορομπιλιά. Χωμάτινη διαδρομή η οποία γίνεται και από μονοπάτι, προσφέροντας ακόμα καλύτερη εμπειρία.


14
Δρόμος Πάρνωνα

Ένας πλήρης κύκλος στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, έναν από τους μεγαλύτερους καστανεώνες στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από ποτάμι.



      29

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟ ΔΡΟΜΟ:
4.) Δρόμος Μαγγουριά
Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή 6 περίπου χλμ. μέσα από πυκνό ελατοδάσος. Αφιερωμένη στον Κωσταντή Κουτσοθεοδωρή (Μαγγουριάς) που το 1883 φύτεψε τα επιβλητικά πλατάνια της Πλατείας.




5.) Φυλάκιο
Πανοραμική θέα από το πυροσβεστικό φυλάκιο του Κοσμά σε μία χωμάτινη κατά κύριο λόγο διαδρομή (12 χλμ. με την επιστροφή), η οποία γίνεται και από μονοπάτι.




6.) Δρόμος Πάρνωνα
Μαγευτική κυκλική διαδρομή 27 περίπου χλμ. σε ήπιους χωματόδρομους, στην οποία επίσης διεξάγεται την Πρωτομαγιά ο Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου Πάρνωνα.




Μονοπάτι Άγιος Δημήτριος - Έλωνα
Το 3,5 χλμ. μονοπάτι ξεκινά από τον Άγιο Δημήτριο (7,4 χλμ. από τον Κοσμά) με προορισμό τη Μονή Ελώνης.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την διαδρομή από τον Κοσμά μέχρι την Έλωνα οδικώς μέσω της Επαρχιακής Οδού Κοσμά - Λεωνιδίου.





INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia