ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ


Ο Κοσμάς προσφέρει μια πλειάδα επιλογών για Mountain Bike όπου μπορούν μικροί και μεγάλοι να χαρούν την ποδηλασία στη φύση.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε επιλεγμένες ποδηλατικές διαδρομές σε ασφάλτινους και χωμάτινους δασικούς δρόμους.

Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Σχετικά εύκολη, με βατές ανηφόρες και μέρος του δρόμου σε κακή κατάσταση. 

Προς το τέλος της διαδρομής αξίζει να κάνετε μία παράκαμψη στον σύντομο χωματόδρομο για Ποτίστρες για να ξεδιψάσετε σε μία πηγή βγαλμένη σαν από πίνακα ζωγραφικής. (βλ. σχετική ταμπέλα). 

Κατάλληλη για κάθε ποδηλάτη ανεξαρτήτως εμπειρίας.

6
Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλήξει στο φυλάκιο της πυροσβεστικής. Χωμάτινη διαδρομή, βατή στο μεγαλύτερο μέρος της, θέλει όμως προσοχή κατά την ανάβαση & κατάβαση. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Η θέα από το φυλάκιο θα σας αποζημιώσει…

6
Καστανιές - Πηγάδι

Ξεκινά από το σχολείο του Κοσμά για να καταλήξει στο Κοσμίτικο Πηγάδι (μικρός ερειπωμένος οικισμός με το γραφικό εκκλησάκι του Άη Γιάννη του Θεολόγου) διασχίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.


       9,4
Άγ. Δημήτριος - Έλωνα

Θρησκευτική περιήγηση από τον Κοσμά με προορισμό το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου και κατάληξη την εντυπωσιακή Μονή Ελώνης. Από τον Άγιο Δημήτριο ξεκινά και μονοπάτι για πεζοπόρους το οποίο καταλήγει στη Μονή.

       14
Δρόμος Πάρνωνα

Ένας πλήρης κύκλος στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, αλλά και μέσα από ποτάμι.

Η κυκλική διαδρομή των 27 χλμ. ξεκινά από την Πλατεία του χωριού και καταλήγει στο Σχολείο, περνώντας από έναν ακόμα ερειπωμένο οικισμό, το Κοσμίτικο Πηγάδι, αλλά και μέσα από το ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά. 

Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη και μπορεί να γίνει και αντίστροφα (Από Σχολείο προς Πλατεία).


     
     
       27




Παλαιοχώρι – Έλωνα  

Ποδηλατάδα στο ελατοδάσος του Πάρνωνα με αφετηρία τον Κοσμά. Ο δασικός δρόμος περνά μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο με διαλείμματα δροσιάς και γραφικά εκκλησάκια, ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή που συνεχίζει για Παλαιοχώρι και την διάσημη Μονή Ελώνης, πριν καταλήξει και πάλι στον Κοσμά. 

Στην διαδρομή θα συναντήσετε τον πάνω Αη Γιώργη και την Περδικόβρυση, με προτεινόμενες παρακάμψεις τις Ποτίστρες για να δροσιστείτε και τον Κάτω Αη Γιώργη σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. 

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για τα χωριά Πλατανάκι και Άγιος Βασίλειος, επεκτείνοντας όμως σημαντικά τις αποστάσεις που καλείστε να διανύσετε. 

      38,8


1.) Δρόμος Μαγγουριά
Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή 6 περίπου χλμ. μέσα από πυκνό ελατοδάσος. Αφιερωμένη στον Κωσταντή Κουτσοθεοδωρή (Μαγγουριάς) που το 1883 φύτεψε τα επιβλητικά πλατάνια της Πλατείας.




2.) Φυλάκιο
Πανοραμική θέα από το πυροσβεστικό φυλάκιο του Κοσμά σε μία χωμάτινη κατά κύριο λόγο διαδρομή 12 χλμ. μαζί με την επιστροφή.




3.) Καστανιές - Πηγάδι
Περιήγηση στο Καστανοδάσος σε μία διαδρομή 18,8 χλμ. μαζί με την επιστροφή.




4.) Άγιος Δημήτριος - Έλωνα
Θρησκευτική περιήγηση σε μία ασφάλτινη διαδρομή (28 χλμ. με την επιστροφή) από Κοσμά προς Άγιο Δημήτριο και Μονή Ελώνης.




5.) Δρόμος Πάρνωνα
Μαγευτική κυκλική διαδρομή 27 περίπου χλμ. σε ήπιους χωματόδρομους, στην οποία επίσης διεξάγεται τον Μάιο ο Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου Πάρνωνα.




6.) Παλαιοχώρι - Έλωνα
Περίηγηση στο ελατοδάσος του Πάρνωνα μέσα από μία κυκλική ασφάλτινη διαδρομή που ξεκινά από τον Κοσμά περνώντας από το Παλαιοχώρι και την διάσημη Μονή Ελώνης πριν καταλήξει και πάλι στον Κοσμά.




* Όλες οι διαδρομές έχουν ως αφετηρία τον Κοσμά.

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia