ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ

Αυτό που ωθεί κάποιον να επισκεφθεί τον Κοσμά, είναι η ευκαιρία που του παρουσιάζεται να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τις σπανιότερες ομορφιές της Αρκαδικής γης. Το ορεινό τοπίο του Πάρνωνα είναι ιδανικό για Ποδηλασία και Πεζοπορία, ενώ νοτιότερα, στο Λεωνίδιο, δεσπόζει η Αναρρίχηση.

Ποδηλασία
Ο Κοσμάς προσφέρει μια πλειάδα επιλογών για Mountain Bike όπου μπορούν μικροί και μεγάλοι να χαρούν την ποδηλασία στη φύση. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε επιλεγμένες ποδηλατικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους, ασφάλτινες ή χωμάτινες:Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Σχετικά εύκολη, με βατές ανηφόρες και μέρος του δρόμου σε κακή κατάσταση. 

Προς το τέλος της διαδρομής αξίζει να κάνετε μία παράκαμψη στον σύντομο χωματόδρομο για Ποτίστρες για να ξεδιψάσετε σε μία πηγή βγαλμένη σαν από πίνακα ζωγραφικής. (βλ. σχετική ταμπέλα). 

Κατάλληλη για κάθε ποδηλάτη ανεξαρτήτως εμπειρίας.

6
Κοσμάς – Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλήξει στο φυλάκιο της πυροσβεστικής. Χωμάτινη διαδρομή, βατή στο μεγαλύτερο μέρος της, θέλει όμως προσοχή κατά την ανάβαση & κατάβαση. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Η θέα από το φυλάκιο θα σας αποζημιώσει…

6
Κοσμάς - Καστανιές - Πηγάδι

Ξεκινά από το σχολείο του Κοσμά για να καταλήξει στο Κοσμίτικο Πηγάδι (μικρός ερειπωμένος οικισμός με το γραφικό εκκλησάκι του Άη Γιάννη του Θεολόγου) διασχίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή (18,8 χλμ. στο σύνολο).


       9,4
Άγιος Δημήτριος - Έλωνα

Θρησκευτική περιήγηση από τον Κοσμά με προορισμό το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου και κατάληξη την εντυπωσιακή Μονή Ελώνης. Από τον Άγιο Δημήτριο ξεκινά και μονοπάτι για πεζοπόρους το οποίο καταλήγει στη Μονή.

       14
Δρόμος Πάρνωνα

Ένας πλήρης κύκλος στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, αλλά και μέσα από ποτάμι.

Η κυκλική διαδρομή των 29 χλμ. ξεκινά από την πλατεία του χωριού και καταλήγει στο Σχολείο, περνώντας από έναν ακόμα ερειπωμένο οικισμό, το Κοσμίτικο Πηγάδι, αλλά και μέσα από το ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά. 

Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη και μπορεί να γίνει και αντίστροφα (Από Σχολείο προς Πλατεία).


     
     
       29
Κοσμάς – Παλαιοχώρι – Έλωνα – Κοσμάς  

Ο δασικός δρόμος περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή συνεχίζει για Παλαιοχώρι και Μονή Ελώνης πριν καταλήξει και πάλι στον Κοσμά. 

Στην διαδρομή θα συναντήσετε τον πάνω Αη Γιώργη και την Περδικόβρυση, με προτεινόμενες παρακάμψεις τις Ποτίστρες για να δροσιστείτε και τον Κάτω Αη Γιώργη σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. 

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για τα χωριά Πλατανάκι και Άγιος Βασίλειος, επεκτείνοντας όμως σημαντικά τις αποστάσεις που καλείστε να διανύσετε. 

      38,8

Τρεις διαδρομές για μαγευτική περιήγηση στο πυκνό ελατοδάσος του Πάρνωνα και σε ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα:Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτες σχετικά με τις Ποδηλατικές Διαδρομές ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.


Trekking
Περπάτημα στα ελατοδάση του Πάρνωνα με επίκεντρο ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, τον Κοσμά!

Εξερευνήστε παρθένες περιοχές μέσα από καταπράσινα ορεινά μονοπάτια, δεκάδες πηγές με φυσικό τρεχούμενο νερό και μοναδική εναλλαγή τοπίου, αφού εκτός των άλλων δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να διασχίσει ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα, που ανά εποχή χαρίζει διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις.

Η διακλάδωση για Ποτίστρες.

Είτε έχετε λίγες ώρες στη διάθεσή σας για hiking, είτε λίγες μέρες για trekking, υπάρχουν διαδρομές εντός ή εκτός δρόμου που θα σας ενθουσιάσουν.

Εξοπλιστείτε με κατάλληλα για πεζοπορία παπούτσια, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, καπέλο, σακίδιο και το νεράκι σας. Θα συνιστούσαμε ακόμα αδιάβροχο, για παν ενδεχόμενο.

Στον παρακάτω πίνακα μερικές επιλεγμένες πεζοπορικές διαδρομές γύρω από το χωριό και στα φυσικά μονοπάτια του Πάρνωνα:
Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Μονοπάτια
Μαζαρακιώτικο πηγάδι

Ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο Μαζαρακιώτικο πηγάδι περνώντας μέσα από πυκνό ελατοδάσος. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το φυλάκιο της πυροσβεστικής.


Αφού κάνετε αριστερά στο μνημείο του Φεστούτσι, συνεχίζετε για λίγο σε έναν βατό χωματόδρομο. Στην πορεία αφήστε τον δρόμο και πάρτε το μονοπάτι που ανεβαίνει περιμετρικά στην κορυφή Κορομπιλιά.


Η θέα από ψηλά θα σας αποζημιώσει…


Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και εύκολα προσβάσιμο.Κάτω Άη Γιώργης

Το μονοπάτι ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στον Κάτω Άη Γιώργη, με προτεινόμενη παράκαμψη τον Προφήτη Ηλία. 

Μπορείτε να το κάνετε και κυκλικά περνώντας από τον δασικό δρόμο, με μικρή παράκαμψη στον Πάνω Αη Γιώργη και μία πανέμορφη πηγή, την Περδικόβρυση.

Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και εύκολα προσβάσιμο.


Άγ. Δημήτριος - Έλωνα

Ξεκινά από τον Κοσμά, με ενδιάμεση θέση το εκκλησάκι Άγιος Δημήτριος και κατάληξη την Ιερά Μονή της Έλωνας. Η διαδρομή κινείται 8,5 χλμ σε ασφαλτόδρομο και 3,5 χλμ. σε καλντερίμι που ξεκινά από τον Άγιο Δημήτριο. (2 ώρες & 1ώρα 15 λεπτά).      12
Ξεροπήγαδο - Ζαραφώνα

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλήξει στο χωριό Καλλιθέα (Ζαραφώνα) του Δήμου Ευρώτα με ενδιάμεση θέση το Ξεροπήγαδο. 


Η διαδρομή που διαρκεί 4 ώρες και 30 λεπτά κινείται πάνω σε κορυφογραμμή – μονοπάτι – δασικό δρόμο – μονοπάτι.


       14
Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Εύκολη με βατές ανηφόρες. Σύντομη παράκαμψη για ξεκούραση και για να γεμίσετε τα παγούρια στις μαγευτικές Ποτίστρες. 


6
Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να σκαρφαλώσει στο πυροσβεστικό φυλάκιο Κορομπιλιά. Χωμάτινη διαδρομή η οποία γίνεται και από μονοπάτι, προσφέροντας ακόμα καλύτερη εμπειρία.


14
Δρόμος Πάρνωνα

Ένας πλήρης κύκλος στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, έναν από τους μεγαλύτερους καστανεώνες στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από ποτάμι.       29

Σύντομες διαδρομές εντός χωριού
Προφήτης Ηλίας

Από την εκκλησιά του Αη Γιώργη στρίβετε δεξιά στον χωματόδρομο που ανηφορίζει για το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.


1
Καστανιές

Πριν το Σχολείο κάνετε δεξιά και κατηφορίζετε τον αγροτόδρομο που κυκλικά θα σας βγάλει από την άλλη πλευρά του χωριού, παίρνοντας μία γεύση από το ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά.

2
Ποτίστρες

Από τον Κοσμά ακολουθείτε τις ταμπέλες για ποτίστρες. Διαδρομή ασφάλτινη σε δασικό δρόμο (κατά κύριο λόγο) και μικρό μέρος σε χωματόδρομο. Από τις ομορφότερες πηγές του Πάρνωνα.    1,50

Πεζοπορικές & Ποδηλατικές διαδρομές σε κοντινή απόσταση από το χωριό:

Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτες σχετικά με τις Πεζοπορικές Διαδρομές ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Αναρρίχηση
Η περιοχή της Νότιας Κυνουρίας θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους και ραγδαία εξελισσόμενους αναρριχητικούς προορισμούς της Ευρώπης.


Οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθάνε για αναρρίχηση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ η μορφολογία έχει βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν με την συνεργασία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο (Α.Ο.Σ.) και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., 19 πεδία και 266 αναρριχητικές διαδρομές με εύρος δυσκολίας από 5 – 8b+, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες. 


Περισσότερα:
Climb in Leonidio

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia