10+1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ


Ένας κρυμμένος θησαυρός που αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο του Πάρνωνα, αυτό είναι το «Μπαλκόνι της Κυνουρίας». Ο Κοσμάς είναι ένα παραδοσιακό χωριό σπάνιας ομορφιάς που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις.

Οι λόγοι για να τον επισκεφθείς είναι πολλοί:


1.) Η Φύση
Η άφθονη βλάστηση, τα υπέροχα ελατοδάση και τα θαυμάσια κυκλάμινα,  μαγνητίζουν τον επισκέπτη και απογειώνουν την διάθεση. Αντίστοιχα, οι πηγές του Κοσμά ήταν και είναι δύναμη ζωής και χαράς από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και σήμερα. Στις δεκάδες βρύσες της περιοχής σταματούν τα κοπάδια για να ξεδιψάσουν, αναπαύονται οι βοσκοί και οι επισκέπτες βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν συνεχείς στάσεις και να απολαύσουν το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του χωριού.

2.) Οι Άνθρωποι
Οι Κοσμίτες είναι οι στερνοί άνθρωποι των στενών κοιλάδων και των βουνίσιων μακρινών κορυφών. Είναι λαϊκοί άνθρωποι, ευγενικοί, φιλόξενοι και ειλικρινείς. Άνθρωποι του αδιάκοπου μόχθου, της υπομονής και της επιμονής. Αγαπούν με πάθος τον τόπο τους και γενικότερα την παράδοση. Ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και με τα τουριστικά επαγγέλματα. Η απλότητά τους θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή και θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας..

3.) Το Βουνό
Ο Κόσμας είναι ένας βουνίσιος προορισμός που προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και χιόνι το χειμώνα. Συνδυάζει τη μαγεία του Πάρνωνα με την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική που δένει αρμονικότατα με το φυσικό περιβάλλον. Είναι το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τους έντονους και απαιτητικούς ρυθμούς της πόλης, επιζητώντας την ηρεμία και την γαλήνη.  

4.) Η Πλατεία
Τα αιώνια και τεράστια πλατάνια του Κοσμά εξουσιάζουν την πλατεία του χωριού. Περιτριγυρισμένη από καφεζαχαροπλαστεία, τσιπουράδικα και ταβέρνες, με φόντο την επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, που είναι και οι πολιούχοι του χωριού. Αυτό είναι το αγαπημένο στέκι των ντόπιων και των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

5.) Η Βραστή Γίδα και το Γαλακτομπούρεκο
Μυθικής γεύσης πιάτο, η σπεσιαλιτέ και από τα αγαπημένα πιάτα των επισκεπτών του Κοσμά είναι η γίδα η βραστή. Ακόμα όμως κι' αν δεν ...ψήνεστε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα χωριάτικα πιάτα και τα υπέροχα ψητά με ντόπια αγνά κρέατα, που ετοιμάζουν με γνώση και μεράκι οι παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε ντόπια λουκάνικα και σπιτικές γκόγκες συνοδεύοντας τον μεζέ σας με κοσμίτικο τσίπουρο. Και τέλος για επιδόρπιο μην παραλείψετε να γευτείτε το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στα καφεζαχαροπλαστεία της Πλατείας. Το ίδιο γευστικές είναι και οι εναλλακτικές γλυκιές απολαύσεις της σπιτικής καρυδόπιτας και του λαχταριστού μπακλαβά.

6.) Τα Κάστανα
Τα διάσημα κάστανα του Κοσμά μπορεί να ανήκουν στα «φρούτα του Χειμώνα», αλλά το επιβλητικό καστανοδάσος του Κοσμά, προσφέρει ευκαιρίες για εξευρένηση όλο τον χρόνο, αποτελώντας ένα ιδιαίτερο θέαμα που εγκλωβίζει τους επισκέπτες οι οποίοι γίνονται ένα με την φύση. Οι πανάρχαιες καστανιές είναι πλασμένες από την πνοή αδυσώπητων χειμώνων και ορθώνονται στέρεες και ανάερες, διψασμένες για ήλιο μα και υπομονετικές στο μαστίγωμα της μπόρας και του χιονιά. 

7.) Η Έλωνα
Ένας θεόρατος απόκρημνος βράχος του επιβλητικού Πάρνωνα σε σχήμα σιαγόνων με το διάσημο Μοναστήρι της Έλωνας στο σημείο των οδοντοστοιχιών… ναι, αυτό είναι το όλο σκηνικό εμπρός στο οποίο θα μείνει έκθαμβος ο επισκέπτης. Το θαύμα αυτό της φύσης χρονολογείται από το 1300μ.χ. και κάνει τους προσκυνητές να αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να χτίσουν και να κατοικήσουν άνθρωποι σε ένα τόσο απρόσιτο και θεωρητικά αφιλόξενο σημείο.

8.) Οι Υποδομές
Οι άριστα οργανωμένες τουριστικές υποδομές του χωριού δένουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον επισκέπτη, χωρίς αυτές να συνδυάζονται με την συνήθως επιτηδευμένη συμπεριφορά που συναντά κάποιος σε μία παραδοσιακά τουριστική περιοχή. Μάλιστα με πρωτοβουλία της κοινότητας διατίθεται δωρεάν Wi-fi για όλους στην Πλατεία και άλλα κεντρικά σημεία του χωριού, ενώ υπάρχουν και οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδο 5x5, γήπεδο μπάσκετ και γήπεδο ποδοσφαίρου για να παίζουν τα παιδιά, μικρά και μεγάλα...

9.) Οι Τιμές
Με 1 μόλις ευρώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στην πλατεία, και φυσικά είτε έχει να κάνει με το φαγητο-ποτό, είτε με τα ψώνια, οι τιμές παραμένουν πάντα σε λογικά πλαίσια, ενώ παρέχονται καταλύματα για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα.

10.) Η Θέση
Ο Κοσμάς βρίσκεται στα όρια των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, και αποτελεί ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της Πελοποννήσου. Χρησιμοποιήστε ως βάση το χωριό για να κάνετε μονοήμερες εξορμήσεις σε Πάρνωνα, Μυστρά, Γύθειο, Μονεμβασιά, Ελαφόνησο, Κύθηρα, Τυρό, Λεωνίδιο, Υγρότοπο Μούστου και πολλές ακόμα ομορφιές της Πελοποννησιακής γης...  

11.) Το πάθος για εξερεύνηση
Πάνω απ' όλα αυτό που ωθεί κάποιον να επισκεφθεί τον Κοσμά, είναι η ευκαιρία που του παρουσιάζεται να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τις σπανιότερες ομορφιές της Αρκαδικής γης, είτε περπατώντας είτε ποδηλατώντας. Τα φυσικά μονοπάτια που περνούν μέσα από πανέμορφα δάση, καλούν τον φυσιολάτρη να τα διασχίσει και να ζήσει την περιπέτεια, αισθανόμενος παράλληλα την ψυχική ηρεμία και την αγαλίαση που προσφέρει απλόχερα το αψεγάδιαστο φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα.

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia