ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ


Ο Κοσμάς προσφέρει μια πλειάδα επιλογών για Mountain Bike όπου μπορούν μικροί και μεγάλοι να χαρούν την ποδηλασία στη φύση.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε επιλεγμένες ποδηλατικές διαδρομές σε ασφάλτινους και χωμάτινους δασικούς δρόμους.

Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Σχετικά εύκολη, με βατές ανηφόρες και μέρος του δρόμου σε κακή κατάσταση. 

Προς το τέλος της διαδρομής αξίζει να κάνετε μία παράκαμψη στον σύντομο χωματόδρομο για Ποτίστρες για να ξεδιψάσετε σε μία πηγή βγαλμένη σαν από πίνακα ζωγραφικής. (βλ. σχετική ταμπέλα). 

Κατάλληλη για κάθε ποδηλάτη ανεξαρτήτως εμπειρίας.

6
Κοσμάς – Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλήξει στο φυλάκιο της πυροσβεστικής. Χωμάτινη διαδρομή, βατή στο μεγαλύτερο μέρος της, θέλει όμως προσοχή κατά την ανάβαση & κατάβαση. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Η θέα από το φυλάκιο θα σας αποζημιώσει…

6
Κοσμάς - Καστανιές - Πηγάδι

Ξεκινά από το σχολείο του Κοσμά για να καταλήξει στο Κοσμίτικο Πηγάδι (μικρός ερειπωμένος οικισμός με το γραφικό εκκλησάκι του Άη Γιάννη του Θεολόγου) διασχίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή (18,8 χλμ. στο σύνολο).


       9,4

Δρόμος Πάρνωνα

Ένας πλήρης κύκλος στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, αλλά και μέσα από ποτάμι.

Η κυκλική διαδρομή των 29 χλμ. ξεκινά από το φυλάκιο του   Φεστούτσι και καταλήγει στο Σχολείο του Κοσμά, περνώντας από έναν ακόμα ερειπωμένο οικισμό, το Κοσμίτικο Πηγάδι, αλλά και μέσα από το ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά. 

Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη και μπορεί να γίνει και αντίστροφα (Από Σχολείο προς Μνημείο Φεστούτσι).


     
     
       29Κοσμάς – Παλαιοχώρι – Έλωνα – Κοσμάς  

Ο δασικός δρόμος περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή συνεχίζει για Παλαιοχώρι και Μονή Ελώνης πριν καταλήξει και πάλι στον Κοσμά. 

Στην διαδρομή θα συναντήσετε τον πάνω Αη Γιώργη και την Περδικόβρυση, με προτεινόμενες παρακάμψεις τις Ποτίστρες για να δροσιστείτε και τον Κάτω Αη Γιώργη σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. 

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για τα χωριά Πλατανάκι και Άγιος Βασίλειος, επεκτείνοντας όμως σημαντικά τις αποστάσεις που καλείστε να διανύσετε. 

      38,8
* Σύντομα οι διαδρομές θα εμπλουτιστούν και με ενημερωτικούς χάρτες.

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia