ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑ


Περπάτημα στα ελατοδάση του Πάρνωνα με επίκεντρο ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, τον Κοσμά! 

Εξερευνήστε παρθένες περιοχές μέσα από καταπράσινα ορεινά μονοπάτια, δεκάδες πηγές με φυσικό τρεχούμενο νερό και μοναδική εναλλαγή τοπίου, αφού εκτός των άλλων δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να διασχίσει ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα, που ανά εποχή χαρίζει διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις.

Είτε έχετε λίγες ώρες στη διάθεσή σας για hiking είτε λίγες ημέρες για trekking, υπάρχουν μονοπάτια που θα σας ενθουσιάσουν.

Εξοπλιστείτε με κατάλληλα για πεζοπορία παπούτσια, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, σακίδιο και το νεράκι σας. Θα συνιστούσαμε ακόμα καπέλο και αδιάβροχο, για παν ενδεχόμενο.


Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Μονοπάτια
Μαζαρακιώτικο πηγάδι

Ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο Μαζαρακιώτικο πηγάδι περνώντας μέσα από πυκνό ελατοδάσος. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το φυλάκιο της πυροσβεστικής.


Αφού κάνετε αριστερά στο μνημείο του Φεστούτσι, συνεχίζετε για λίγο σε έναν βατό χωματόδρομο. Στην πορεία αφήστε τον δρόμο και πάρτε το μονοπάτι που ανεβαίνει περιμετρικά στην κορυφή Κορομπιλιά.


Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και εύκολα προσβάσιμο.


Η θέα από το φυλάκιο θα σας αποζημιώσει…Κάτω Άη Γιώργης

Το μονοπάτι ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στον Κάτω Άη Γιώργη, με προτεινόμενη παράκαμψη τον Προφήτη Ηλία. 


Μπορείτε να το κάνετε και κυκλικά περνώντας από τον δασικό δρόμο, με μικρή παράκαμψη στον Πάνω Αη Γιώργη και μία πανέμορφη πηγή, την Περδικόβρυση.

Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και εύκολα προσβάσιμο.Άγ. Δημήτριος - Έλωνα

Ξεκινά από τον Κοσμά, με ενδιάμεση θέση το εκκλησάκι Άγιος Δημήτριος και κατάληξη την Ιερά Μονή της Έλωνας. Η διαδρομή κινείται 8,5 χλμ σε ασφαλτόδρομο και 3,5 χλμ. σε καλντερίμι που ξεκινά από τον Άγιο Δημήτριο. (2 ώρες & 1ώρα 15 λεπτά).      12
Ξεροπήγαδο - Ζαραφώνα

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλήξει στο χωριό Καλλιθέα (Ζαραφώνα) του Δήμου Ευρώτα με ενδιάμεση θέση το Ξεροπήγαδο. 

Η διαδρομή που διαρκεί 4 ώρες και 30 λεπτά κινείται πάνω σε κορυφογραμμή – μονοπάτι – δασικό δρόμο – μονοπάτι.

       14
Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Εύκολη με βατές ανηφόρες. Σύντομη παράκαμψη για ξεκούραση και για να γεμίσετε τα παγούρια στις μαγευτικές Ποτίστρες.


6
Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να σκαρφαλώσει στο πυροσβεστικό φυλάκιο Κορομπιλιά. Χωμάτινη διαδρομή η οποία γίνεται και από μονοπάτι, προσφέροντας ακόμα καλύτερη εμπειρία.


14
Δρόμος Πάρνωνα

Ένας πλήρης κύκλος στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, έναν από τους μεγαλύτερους καστανεώνες στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από ποτάμι.      29


Σύντομες διαδρομές εντός χωριού
Προφήτης Ηλίας

Από την εκκλησιά του Αη Γιώργη στρίβετε δεξιά στον χωματόδρομο που ανηφορίζει για το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.


1
Καστανιές

Πριν το Σχολείο κάνετε δεξιά και κατηφορίζετε τον αγροτόδρομο που κυκλικά θα σας βγάλει από την άλλη πλευρά του χωριού, παίρνοντας μία γεύση από το ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά.


2
Ποτίστρες

Από τον Κοσμά ακολουθείτε τις ταμπέλες για ποτίστρες. Διαδρομή ασφάλτινη σε δασικό δρόμο (κατά κύριο λόγο) και μικρό μέρος σε χωματόδρομο. Από τις ομορφότερες πηγές του Πάρνωνα.    1,50

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΙΟΥ:
1.) Καστανιές
Ένας σύντομος περίπατος στο ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά (στον χάρτη με αφετηρία το σχολείο).2.) Προφήτης Ηλίας
Ένας κοντινός και αναζωογονητικός περίπατος με ευχάριστες εκπλήξεις.
3.) Ποτίστρες
Μία από τις ομορφότερες πηγές του Πάρνωνα σε ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟ ΔΡΟΜΟ:
4.) Δρόμος Μαγγουριά
Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή 6 περίπου χλμ. μέσα από πυκνό ελατοδάσος. Αφιερωμένη στον Κωσταντή Κουτσοθεοδωρή (Μαγγουριάς) που το 1883 φύτεψε τα επιβλητικά πλατάνια της Πλατείας.
5.) Φυλάκιο
Πανοραμική θέα από το πυροσβεστικό φυλάκιο του Κοσμά σε μία χωμάτινη κατά κύριο λόγο διαδρομή (12 χλμ. με την επιστροφή), η οποία γίνεται και από μονοπάτι.
6.) Δρόμος Πάρνωνα
Μαγευτική κυκλική διαδρομή 27 περίπου χλμ. σε ήπιους χωματόδρομους, στην οποία επίσης διεξάγεται την Πρωτομαγιά ο Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου Πάρνωνα.ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ:
7.) Άγιος Δημήτριος - Έλωνα
Το 3,5 χλμ. μονοπάτι ξεκινά από τον Άγιο Δημήτριο (7,4 χλμ. από τον Κοσμά) με προορισμό τη Μονή Ελώνης.
* Από τα εκτός δρόμου μονοπάτια το «Μαζαρακιώτικο Πηγάδι» και ο «Κάτω Αη Γιώργης» είναι πλήρως σηματοδοτημένα και καθαρισμένα, πολύ εύκολα προσβάσιμα για όποιον επιθυμεί να τα περπατήσει. Τα μονοπάτια της Έλωνας και της Ζαραφώνας είναι χαρτογραφημένα αλλά προς το παρών προτείνεται η διάσχιση τους να γίνεται σε ομάδες με τη συνοδεία οδηγού και μόνο με κατάλληλο εξοπλισμό. Επικοινωνήστε με την κοινότητα ΕΔΩ.

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia