ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑ


Περπάτημα στα ελατοδάση του Πάρνωνα με επίκεντρο ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, τον Κοσμά! 

Εξερευνήστε παρθένες περιοχές μέσα από καταπράσινα ορεινά μονοπάτια, δεκάδες πηγές με φυσικό τρεχούμενο νερό και μοναδική εναλλαγή τοπίου, αφού εκτός των άλλων δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να διασχίσει ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα, που ανά εποχή χαρίζει διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις.

Είτε έχετε λίγες ώρες στη διάθεσή σας για hiking είτε λίγες ημέρες για trekking, υπάρχουν μονοπάτια που θα σας ενθουσιάσουν.

Εξοπλιστείτε με κατάλληλα για πεζοπορία παπούτσια, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, σακίδιο και το νεράκι σας. Θα συνιστούσαμε ακόμα καπέλο και αδιάβροχο, για παν ενδεχόμενο.


Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Μονοπάτια
Κοσμάς – Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλήξει στο φυλάκιο της πυροσβεστικής. Αφού κάνετε αριστερά στο μνημείο του Φεστούτσι, συνεχίζετε για λίγο σε έναν βατό χωματόδρομο. Στην πορεία αφήστε τον δρόμο και πάρτε το μονοπάτι που ανεβαίνει περιμετρικά στην κορυφή Κορομπιλιά. Η θέα από ψηλά θα σας αποζημιώσει…

       6 
Κοσμάς – Αγ. Δημήτριος – Έλωνα

Ξεκινά από τον Κοσμά, με ενδιάμεση θέση το εκκλησάκι Άγιος Δημήτριος και κατάληξη την Ιερά Μονή της Έλωνας. Η διαδρομή κινείται 8,5 χλμ σε ασφαλτόδρομο και 3,5 χλμ. σε καλντερίμι που ξεκινά από τον Άγιο Δημήτριο. (2 ώρες & 1ώρα 15 λεπτά).

       12
Κοσμάς – Ξεροπήγαδο – Καλλιθέα

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλλήξει στο χωριό Καλλιθέα (Ζαραφώνα) του Δήμου Ευρώτα με ενδιάμεση θέση το Ξεροπήγαδο. 

Η διαδρομή που διαρκεί 4 ώρες και 30 λεπτά κινείται πάνω σε κορυφογραμμή – μονοπάτι – δασικό δρόμο – μονοπάτι.

    


      12


Κοσμάς – Προφήτης Ηλίας – Κάτω Άη Γιώργης

Το μονοπάτι ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στον Κάτω Άη Γιώργη, με προτεινόμενη παράκαμψη τον Προφήτη Ηλία. 

Μπορείτε εναλλακτικά να επιστρέψετε από τον δασικό, με μικρή παράκαμψη στον Πάνω Αη Γιώργη και μία πανέμορφη πηγή, την Περδικόβρυση.


Κοσμάς – Μαζαρακιώτικο Πηγάδι

Το μονοπάτι ξεκινά λίγο πριν το μνημείο του Φεστούτσι και καταλήγει στο Μαζαρακιώτικο πηγάδι περνώντας μέσα από πυκνό ελατοδάσος.

     
Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Εύκολη με βατές ανηφόρες. Σύντομη παράκαμψη για ξεκούραση και για να γεμίσετε τα παγούρια στις μαγευτικές Ποτίστρες.

       6
Κοσμάς – Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να σκαρφαλώσει στο πυροσβεστικό φυλάκιο Κορομπιλιά. Χωμάτινη διαδρομή η οποία γίνεται και από μονοπάτι, προσφέροντας ακόμα καλύτερη εμπειρία.

       6
Δρόμος Πάρνωνα

Συνεχίζοντας μετά το Κοσμίτικο Πηγάδι, μπορείτε να κάνετε έναν πλήρη κύκλο στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, αλλά και μέσα από ποτάμι. 

Η κυκλική διαδρομή των 29 χλμ. είναι σηματοδοτημένη, αλλά από την αντίθετη κατεύθυνση. (Από μνημείο Φεστούτσι προς Σχολείο). Σε αυτή διεξάγεται και ο Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου Πάρνωνα.

      29
Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Σύντομες Διαδρομές εντός χωριού
Προφήτης Ηλίας

Από την εκκλησιά του Αη Γιώργη στρίβετε δεξιά στον χωματόδρομο που ανηφορίζει για το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ένας κοντινός και αναζωογονητικός περίπατος με ευχάριστες εκπλήξεις…

        1
Καστανιές

Πριν το Σχολείο κάνετε δεξιά και κατηφορίζετε τον αγροτόδρομο που κυκλικά θα σας βγάλει από την άλλη πλευρά του χωριού, παίρνοντας μία γεύση από το ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά.

        2
Ποτίστρες

Από τον Κοσμά ακολουθείτε τις ταμπέλες για ποτίστρες. Διαδρομή ασφάλτινη σε δασικό δρόμο (κατά κύριο λόγο) και μικρό μέρος σε χωματόδρομο. Από τις ομορφότερες πηγές του Πάρνωνα.

      1,50


* Σύντομα οι διαδρομές θα εμπλουτιστούν και με ενημερωτικούς χάρτες. Στα εκτός δρόμου μονοπάτια προτείνεται η διάσχιση τους να γίνεται σε ομάδες με τη συνοδεία οδηγού και μόνο με κατάλληλο εξοπλισμό. Η διαχείριση του site και η κοινότητα είναι πρόθυμη να προσφέρει οποιαδήποτε συνδρομή. 

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia