ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ

Αυτό που ωθεί κάποιον να επισκεφθεί τον Κοσμά, είναι η ευκαιρία που του παρουσιάζεται να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τις σπανιότερες ομορφιές της Αρκαδικής γης. Το ορεινό τοπίο του Πάρνωνα είναι ιδανικό για Πεζοπορία και Ποδηλασία, ενώ νοτιότερα, στο Λεωνίδιο, δεσπόζει η Αναρρίχηση.


Μονοπάτια για πεζοπορία
Εξερευνήστε παρθένες περιοχές στα ελατοδάση του Πάρνωνα, μέσα από καταπράσινα ορεινά μονοπάτια, πηγές με φυσικό τρεχούμενο νερό και μοναδική εναλλαγή τοπίου.


Είτε έχετε λίγες ώρες στη διάθεσή σας για hiking είτε λίγες ημέρες για trekking, υπάρχουν μονοπάτια που θα σας ενθουσιάσουν.

Εξοπλιστείτε με κατάλληλα για πεζοπορία παπούτσια, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, σακίδιο και το νεράκι σας.


Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Μονοπάτια
Κοσμάς - Μαζαρακιώτικο πηγάδι - Πυροφυλάκιο

Η διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη (κόκκινο τρίγωνο). Ξεκινά από την πλατεία του Κοσμά συνεχίζει δυτικά διασταυρώνεται με ένα χωματόδρομο και φτάνει στο Μαζαρακιώτικο Πηγάδι. 

Μετά συνεχίζει ανηφορικά  και φτάνει στο Πυροφυλάκιο στη κορυφή της Κορομπηλιάς όπου η θέα είναι υπέροχη. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι ή από τον χωματόδρομο.

7,11
Κοσμάς - Κάτω Άϊ Γιώργης - Ποτίστρες - Κοσμάς


Μία κυκλική διαδρομή σηματοδοτημένη (κόκκινος κύκλος) περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. 

Ξεκινάς από την πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού παίρνεις το δρόμο δεξιά προς τα πάνω και στην επόμενη διασταύρωση κάνεις αριστερά. Μετά από λίγο τελειώνει ο χωματόδρομος και ξεκίνα το μονοπάτι. Η συνέχεια είναι κατηφορική. Συναντάς την πηγή του κάτω Αϊ Γιώργη και μετά από λίγο το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. 

Ακολουθείς για λίγο χωματόδρομο και μπαίνεις στο μονοπάτι που πηγαίνει για αρκετή ώρα δίπλα και μέσα στο ποτάμι. Στη συνέχεια ένα κομμάτι είναι πάνω στην άσφαλτο. Σε λίγο μπαίνεις στο μονοπάτι και φτάνεις στη πηγή Ποτiστρες. Ανηφορίζεις για το χωριό.    

7,62
Κοσμάς - Κάστρο Γερακίου

Η διαδρομή ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο κάστρο Γερακiου. 

Είναι καλά σηματοδοτημένη. Ένα κομμάτι της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο. Στο κάστρο υπάρχει ξεναγός όπου μπορεί να σας ξεναγήσει στο χώρο.


      14,62
Κοσμάς - Προφήτης Ηλίας - Κοσμάς

Μία μικρή κυκλική διαδρομή περίπου 45 λεπτά σηματοδοτημένη (πορτοκαλί τρίγωνο). Ξεκινάς από τη πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού κάνεις δεξιά στην ανηφόρα μετά προχωράς στο χωματόδρομο και στην επόμενη διασταύρωση πηγαίνεις δεξιά για προφήτη Ηλία.

Συναντάς το εκκλησάκι, επιστρέφεις λίγο πίσω και εκεί μπορείς να αγναντέψει το χωριό από ψηλά και να ξεκουραστείς. Μετά παίρνεις το μονοπάτι δεξιά που κατηφορίζει για το χωριό.ΚΟΣΜΑΣ- ΜΑΖΑΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ- ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ:

Μήκος: 7024 μ.
Υψ. Ανάβαση: 917 μ.
Υψ. Κατάβαση: 507 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1561 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1119 μ.
Τrackpoints: 1319
Η διαδρομή στο Google Maps
Μία σηματοδοτημένη διαδρομή που ξεκινά από την πλατεία του Κοσμά και φτάνει στο Μαζαρακιώτικο Πηγάδι. Μετά συνεχίζει και φτάνει στο πυροφυλάκιο όπου η θέα είναι υπέροχη. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι ή από τον χωματόδρομο.               
Μαζαρακιώτικο πηγάδι
Πυροφυλάκιο
                 
                                                                                                                                                                                                              
ΚΟΣΜΑΣ - ΚΑΤΩ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ – ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ - ΚΟΣΜΑΣ:

Μήκος: 7337 μ.
Υψ. Ανάβαση: 959 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1022 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1228 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 906 μ.
Τrackpoints: 1315
Η διαδρομή στο Google Maps

Κυκλική διαδρομή. Ξεκινάς από τη πλατεία του Κοσμά ανηφορίζεις προς τα πάνω και μετά κατεβαίνεις στον κάτω Αϊ Γιώργη. Συνεχίζεις σε μια όμορφη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι φτάνοντας στις Ποτiστρες. Μετά ανηφορίζεις για το χωριό. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο.
Κάτω Αϊ Γιώργης
Πηγή Κάτω Αϊ Γιώργη
Πηγή Ποτίστρες

ΚΟΣΜΑΣ-ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ:
Η διαδρομή περίπου 14,97 χλμ. ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο κάστρο Γερακiου. Είναι καλά σηματοδοτημένη.


Powered by Wikiloc

Ένα κομμάτι της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο. Στο κάστρο υπάρχει ξεναγός όπου μπορεί να σας ξεναγήσει στο χώρο.

Κάστρο Γερακίου

ΚΟΣΜΑΣ-ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ-ΚΟΣΜΑΣ:

Μήκος: 7024 μ.
Υψ. Ανάβαση: 917 μ.
Υψ. Κατάβαση: 507 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1561 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1119 μ.
Τrackpoints: 1319
Η διαδρομή στο Google maps

Μία κυκλική διαδρομή. Ξεκινάς από την πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις προς τον Προφήτη Ηλία. Η θέα είναι απίστευτη από εκεί πάνω. Μετά κατηφορίζεις για το χωριό. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο.Εκκλησάκι Προφήτη Ηλία


Ποδηλασία
Ο Κοσμάς προσφέρει μια πλειάδα επιλογών για Mountain Bike όπου μπορούν μικροί και μεγάλοι να χαρούν την ποδηλασία στη φύση. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε επιλεγμένες ποδηλατικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους, ασφάλτινες ή χωμάτινες:Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Διαδρομές σε δασικό
Δρόμος Μαγγουριά

Κυκλική ασφάλτινη διαδρομή με αρχή και τέλος τον Κοσμά. Σχετικά εύκολη, με βατές ανηφόρες και μέρος του δρόμου σε κακή κατάσταση. 

Προς το τέλος της διαδρομής αξίζει να κάνετε μία παράκαμψη στον σύντομο χωματόδρομο για Ποτίστρες για να ξεδιψάσετε σε μία πηγή βγαλμένη σαν από πίνακα ζωγραφικής. (βλ. σχετική ταμπέλα). 

Κατάλληλη για κάθε ποδηλάτη ανεξαρτήτως εμπειρίας.

6
Κοσμάς – Φυλάκιο

Ξεκινά από τον Κοσμά για να καταλήξει στο φυλάκιο της πυροσβεστικής. Χωμάτινη διαδρομή, βατή στο μεγαλύτερο μέρος της, θέλει όμως προσοχή κατά την ανάβαση & κατάβαση. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Η θέα από το φυλάκιο θα σας αποζημιώσει…

6
Κοσμάς - Καστανιές - Πηγάδι

Ξεκινά από το σχολείο του Κοσμά για να καταλήξει στο Κοσμίτικο Πηγάδι (μικρός ερειπωμένος οικισμός με το γραφικό εκκλησάκι του Άη Γιάννη του Θεολόγου) διασχίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή (18,8 χλμ. στο σύνολο).


       9,4
Άγιος Δημήτριος - Έλωνα

Θρησκευτική περιήγηση από τον Κοσμά με προορισμό το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου και κατάληξη την εντυπωσιακή Μονή Ελώνης. Από τον Άγιο Δημήτριο ξεκινά και μονοπάτι για πεζοπόρους το οποίο καταλήγει στη Μονή.

       14
Δρόμος Πάρνωνα

Ένας πλήρης κύκλος στο οροπέδιο του Πάρνωνα, που βρίσκεται κάτω από την Κοινότητα του Κοσμά, σε ήπιους χωματόδρομους, διασχίζοντας τα ερειπωμένα σχεδόν χωριά της Βλυσιδιάς (Νεοχώρι) και των Φυλάτικων, και καταλήγοντας πάλι στον Κοσμά ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή σε πυκνά ελατοδάση, αλλά και μέσα από ποτάμι.

Η κυκλική διαδρομή των 29 χλμ. ξεκινά από την πλατεία του χωριού και καταλήγει στο Σχολείο, περνώντας από έναν ακόμα ερειπωμένο οικισμό, το Κοσμίτικο Πηγάδι, αλλά και μέσα από το ξακουστό καστανοδάσος του Κοσμά. 

Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη και μπορεί να γίνει και αντίστροφα (Από Σχολείο προς Πλατεία).


     
     
       29
Κοσμάς – Παλαιοχώρι – Έλωνα – Κοσμάς  

Ο δασικός δρόμος περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή συνεχίζει για Παλαιοχώρι και Μονή Ελώνης πριν καταλήξει και πάλι στον Κοσμά. 

Στην διαδρομή θα συναντήσετε τον πάνω Αη Γιώργη και την Περδικόβρυση, με προτεινόμενες παρακάμψεις τις Ποτίστρες για να δροσιστείτε και τον Κάτω Αη Γιώργη σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. 

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για τα χωριά Πλατανάκι και Άγιος Βασίλειος, επεκτείνοντας όμως σημαντικά τις αποστάσεις που καλείστε να διανύσετε. 

      38,8

Τρεις διαδρομές για μαγευτική περιήγηση στο πυκνό ελατοδάσος του Πάρνωνα και σε ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση στην Ελλάδα:Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτες σχετικά με τις Ποδηλατικές Διαδρομές ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Αναρρίχηση
Η περιοχή της Νότιας Κυνουρίας θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους και ραγδαία εξελισσόμενους αναρριχητικούς προορισμούς της Ευρώπης.


Οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθάνε για αναρρίχηση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ η μορφολογία έχει βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν με την συνεργασία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο (Α.Ο.Σ.) και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., 19 πεδία και 266 αναρριχητικές διαδρομές με εύρος δυσκολίας από 5 – 8b+, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες.


Περισσότερα:
Climb in Leonidio

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia