ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑ - Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΟΝΤΙΚΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Αναβρασμός επικρατεί στον Κοσμά για τα δύο αιολικά πάρκα που σχεδιάζοονται να γίνουν στα ότια της Τοπικής Κοινότητας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων για τα εξής:
  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 16,95MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Τσούκκα – Ελατιάς» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς, Γερακίου και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΣΟΥΚΚΑ Α.Ε. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος
  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 18,6MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Κορομηλιά – Μαζαράκι» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ Α.Ε. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού είναι αντίθετη στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, όπως έδειξε με την παρουσία του την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στην Πλατεία με ομιλητή τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Γόντικα.Παράλληλα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 200 υπογραφές κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Κατά την ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων: α) η γενική εικόνα της ενεργειακής πολιτικής στην χώρα μας και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, στην κτηνοτροφία, αγροτική οικονομία, τουρισμό κλπ., β) το θλιβερό ιστορικό και μεθόδευση των αδειοδοτήσεων των αιολικών πάρκων στον Κοσμά και στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα και γ) οι νέες εγκρίσεις που έρχονται προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Δευτέρα 7/9/2020 και αφορούν, εκτός από τα αιολικά πάρκα στον Κοσμά (Κορομηλιά-Μαζαράκι), επεκτάσεις ξανά στον Κοσμά αλλά και στην περιοχή γύρω από τον Κοσμά που θα φτάσουν μέχρι και το Κυπαρίσσι.
Το βίντεο με την ομιλία Γόντικα στον Κοσμά:


Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Αγώνα του Κοσμά:
«Η Επιτροπή Αγώνα με όλους τους συμπολίτες μας που παλεύουμε ενάντια στις Α/Γ στον Κοσμά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που στέκεστε αλληλέγγυοι στον αγώνα μας και καθημερινά μας παρακολουθείτε, εμψυχώνετε, και δίνετε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.
Εκεί που πιστεύαμε πως ο ατομικισμός είναι κυρίαρχος και πως το «γύρευε την δουλειά σου» πρυτανεύει, έχουμε κυριολεκτικά εκπλαγεί ευχάριστα από το απίστευτα μεγάλο ποσοστό ευαισθητοποιημένων, ενεργών και δραστήριων πολιτών.
Πιστεύουμε τελικά, πως η κοινή συνισταμένη όλων μας είναι η πάλη για το δίκαιο.Ο αγώνας ενάντια σε μια χούφτα «επενδυτές», που πίσω τους βρίσκονται οικονομικοί κολοσσοί (π.χ. Deutsche Bank, EDF κλπ.) και που μπρος το κέρδος δεν διστάζουν να ξεριζώνουν έλατα και στη θέση τους να φυτεύουν 150 μέτρα τόνους από σίδερα και μπετόν!
Επίσης οφείλουμε να τονίσουμε ότι δίπλα μας στέκεται και αγωνίζεται το Τοπικό Συμβούλιο του Κοσμά που ομόφωνα καταψήφισε (δύο φορές σε ένα μήνα) την εγκατάσταση Α/Γ στο τόπο μας και που ώθησε με την θέση της πριν λίγες εβδομάδες τον Δήμο Λεωνιδίου να πάρει αρνητική απόφαση στο θέμα των Α/Γ στο Κοσμά». 

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia