ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ


Περπάτημα στα ελατοδάση του Πάρνωνα με επίκεντρο ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, τον Κοσμά! 

Εξερευνήστε παρθένες περιοχές μέσα από καταπράσινα ορεινά μονοπάτια, δεκάδες πηγές με φυσικό τρεχούμενο νερό και μοναδική εναλλαγή τοπίου.

Είτε έχετε λίγες ώρες στη διάθεσή σας για hiking είτε λίγες ημέρες για trekking, υπάρχουν μονοπάτια που θα σας ενθουσιάσουν.

Εξοπλιστείτε με κατάλληλα για πεζοπορία παπούτσια, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, σακίδιο και το νεράκι σας. Θα συνιστούσαμε ακόμα καπέλο και αδιάβροχο, για παν ενδεχόμενο.


Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Μονοπάτια
Κοσμάς - Μαζαρακιώτικο πηγάδι - Πυροφυλάκιο

Η διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη (κόκκινο τρίγωνο). Ξεκινά από την πλατεία του Κοσμά συνεχίζει δυτικά διασταυρώνεται με ένα χωματόδρομο και φτάνει στο Μαζαρακιώτικο Πηγάδι. 

Μετά συνεχίζει ανηφορικά  και φτάνει στο Πυροφυλάκιο στη κορυφή της Κορομπηλιάς όπου η θέα είναι υπέροχη. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι ή από τον χωματόδρομο.

7,11
Κοσμάς - Κάτω Άϊ Γιώργης - Ποτίστρες - Κοσμάς


Μία κυκλική διαδρομή σηματοδοτημένη (κόκκινος κύκλος) περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. 

Ξεκινάς από την πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού παίρνεις το δρόμο δεξιά προς τα πάνω και στην επόμενη διασταύρωση κάνεις αριστερά. Μετά από λίγο τελειώνει ο χωματόδρομος και ξεκίνα το μονοπάτι. Η συνέχεια είναι κατηφορική. Συναντάς την πηγή του κάτω Αϊ Γιώργη και μετά από λίγο το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. 

Ακολουθείς για λίγο χωματόδρομο και μπαίνεις στο μονοπάτι που πηγαίνει για αρκετή ώρα δίπλα και μέσα στο ποτάμι. Στη συνέχεια ένα κομμάτι είναι πάνω στην άσφαλτο. Σε λίγο μπαίνεις στο μονοπάτι και φτάνεις στη πηγή Ποτiστρες. Ανηφορίζεις για το χωριό.    

7,62
Κοσμάς - Κάστρο Γερακίου

Η διαδρομή ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο κάστρο Γερακiου. 

Είναι καλά σηματοδοτημένη. Ένα κομμάτι της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο. Στο κάστρο υπάρχει ξεναγός όπου μπορεί να σας ξεναγήσει στο χώρο.


      14,62
Κοσμάς - Προφήτης Ηλίας - Κοσμάς

Μία μικρή κυκλική διαδρομή περίπου 45 λεπτά σηματοδοτημένη (πορτοκαλί τρίγωνο). Ξεκινάς από τη πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού κάνεις δεξιά στην ανηφόρα μετά προχωράς στο χωματόδρομο και στην επόμενη διασταύρωση πηγαίνεις δεξιά για προφήτη Ηλία.

Συναντάς το εκκλησάκι, επιστρέφεις λίγο πίσω και εκεί μπορείς να αγναντέψει το χωριό από ψηλά και να ξεκουραστείς. Μετά παίρνεις το μονοπάτι δεξιά που κατηφορίζει για το χωριό.ΚΟΣΜΑΣ- ΜΑΖΑΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ- ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ:

Μήκος: 7024 μ.
Υψ. Ανάβαση: 917 μ.
Υψ. Κατάβαση: 507 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1561 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1119 μ.
Τrackpoints: 1319
Η διαδρομή στο Google Maps
Μία σηματοδοτημένη διαδρομή που ξεκινά από την πλατεία του Κοσμά και φτάνει στο Μαζαρακιώτικο Πηγάδι. Μετά συνεχίζει και φτάνει στο πυροφυλάκιο όπου η θέα είναι υπέροχη. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι ή από τον χωματόδρομο.               
Μαζαρακιώτικο πηγάδι
Πυροφυλάκιο
                 
                                                                                                                                                                                                              
ΚΟΣΜΑΣ - ΚΑΤΩ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ – ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ - ΚΟΣΜΑΣ:

Μήκος: 7337 μ.
Υψ. Ανάβαση: 959 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1022 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1228 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 906 μ.
Τrackpoints: 1315
Η διαδρομή στο Google Maps

Κυκλική διαδρομή. Ξεκινάς από τη πλατεία του Κοσμά ανηφορίζεις προς τα πάνω και μετά κατεβαίνεις στον κάτω Αϊ Γιώργη. Συνεχίζεις σε μια όμορφη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι φτάνοντας στις Ποτiστρες. Μετά ανηφορίζεις για το χωριό. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο.
Κάτω Αϊ Γιώργης
Πηγή Κάτω Αϊ Γιώργη
Πηγή Ποτίστρες

ΚΟΣΜΑΣ-ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ:
Η διαδρομή περίπου 14,97 χλμ. ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο κάστρο Γερακiου. Είναι καλά σηματοδοτημένη.


Powered by Wikiloc

Ένα κομμάτι της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο. Στο κάστρο υπάρχει ξεναγός όπου μπορεί να σας ξεναγήσει στο χώρο.

Κάστρο Γερακίου

ΚΟΣΜΑΣ-ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ-ΚΟΣΜΑΣ:

Μήκος: 7024 μ.
Υψ. Ανάβαση: 917 μ.
Υψ. Κατάβαση: 507 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1561 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1119 μ.
Τrackpoints: 1319
Η διαδρομή στο Google maps

Μία κυκλική διαδρομή. Ξεκινάς από την πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις προς τον Προφήτη Ηλία. Η θέα είναι απίστευτη από εκεί πάνω. Μετά κατηφορίζεις για το χωριό. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο.Εκκλησάκι Προφήτη Ηλία


INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia