ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ


Μία ιδανική μονοήμερη απόδραση που συνδυάζει βουνό και θάλασσα δεν είναι άλλη από αυτή του παραλιακού μετώπου της Κυνουρίας. Μία από τις ομορφότερες οδικά διαδρομές της Πελοποννήσου με ενδιάμεσες στάσεις που θα σας ενθουσιάσουν. Αν δεν το έχετε επιχειρήσει μέχρι τώρα, καιρός να το δοκιμάσετε...

Ξεκινάτε λοιπόν από Αθήνα με ενδιάμεση στάση στο όμορφο Ναύπλιο. Από κει κι’ έπειτα σας περιμένει μία εξωτική παραλιακή στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομή. Μετά από μία σύντομη παράκαμψη στο Παράλιο Άστρος και τις αμμουδιές του, περνάτε τις ευθείες ως τον Άγιο Ανδρέα και τον υγροβιότοπο του Μουστού και από εκεί και κάτω ξεκινάνε τα ωραία!


Παράλιο Άστρος.


Από τον Άγιο Ανδρέα ως το Λεωνίδιο η διαδρομή είναι από τις ομορφότερες της Πελοποννήσου: στροφές πάνω από φιόρδ με αμμουδιές και ελαιώνες, ήσυχα νερά και λιγοστά εξοχικά. Μια μυθική δαντέλα με εσάκια και φουρκέτες ιδανικές για δικυκλιστές. Η θέα πίσω από κάθε στροφή είναι έξοχη: θα βαρεθείτε να σταματάτε για φωτογραφίες!
Καθώς προσεγγίζουμε την ευρύτερη περιοχή του Τυρού, ερχόμενοι από το Αστρος, συναντάμε αρχικά την παραλία του Κρυονερίου, ενώ αμέσως μετά σειρά έχει η παραλία Ζαρίτσι, με χαρακτηριστικό της το εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου. Ακολουθεί η παραλία Τσέρφος, ενώ ελάχιστα πριν από τον Τυρό μάς υποδέχεται η πράσινη πλαγιά που καταλήγει στο Τηγάνι.


Παραλία Τηγάνι


Η παραλία του Τυρού είναι αρκετά κοσμοπολίτικη και εδώ μπορείτε να κάνετε μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη ανεβαίνοντας στα Σαπουνακαίικα. Είναι όμορφα και με ωραία αρχιτεκτονική, όπως και η γραφική Πάνω Μέλανα, πάνω από τους ελαιώνες της οποίας θα βρείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με τα λείψανα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Τυρίτα, μαζί με μια εντελώς εκπληκτική θέα στις ακτές της εν λόγω διαδρομής. Αν θελήσετε να κολυμπήσετε, θα βρείτε αμέτρητους όρμους με ελαιώνες και κυπαρίσσια και σμαραγδένια νερά όπως στο Κρυονέρι, στο Ζαρίτσι και στον Τσέρφο.


Φουρνάκα, «η σπηλιά των ερωτευμένων» στον Τυρό.


Μετά τον Τυρό χρειάζεται να αφήσουμε τον κεντρικό δρόμο και να στρίψουμε αριστερά για τον Κίσσακα, μια παραλία «στολισμένη» με κυπαρίσσια. Πιο νότια θα βρούμε την παραλία Λιβάδι, μπροστά από τον μικρό ομώνυμο ψαράδικο οικισμό, ενώ ακόμα νοτιότερα θα συναντήσουμε τη Σαμπατική με το γραφικό λιμανάκι της, ένα ακόμα από τα «ησυχαστήρια» που προσφέρει η αρκαδική ακτή.


Παραλία Τυρού.



Λεωνίδιο και Πούλιθρα
Μετά το πολυφωτογραφημένο αμμουδερό φρύδι της Σαμπατικής ο δρόμος καταλήγει στο Λεωνίδιο, την για πολλούς πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Πινακίδες στην τσακώνικη γλώσσα εξάλλου σας υποδέχονται παντού.

Σήμα κατατεθέν της γραφικής κωμόπολης ο τεράστιος και επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται σαν τείχος από πάνω της, ιδανικός για ορειβάτες, δραστηριότητα η οποία αναπτύσεται ραγδαία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Όμορφη η εικόνα των παλιών, σκαρφαλωμένων στην κορυφή ενός βράχου, μύλων, στην είσοδο της πόλης, ενώ η επιβεβλημένη βόλτα με τα πόδια μέσα στο Λεωνίδιο αποκαλύπτει έναν τόπο που έχει κρατήσει το παραδοσιακό στοιχείο.


Λεωνίδιο



Τα τριακόσια παλιά αρχοντικά κάθε μεγέθους και κατάστασης παίζουν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένδειξη της παλαιότερης οικονομικής ευημερίας της περιοχής.


Φάμπρικα Πολιτισμού.


Στο Λεωνίδιο μπορείτε επίσης να δείτε τον Πύργο Τσικαλιώτη, την Φάμπρικα Πολιτισμού, τη μητρόπολη της Παναγίας, την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Κυριακή, την Παναγία Χατζαλιού, την εκκλησία των Ταξιαρχών και στην ευρύτερη περιοχή το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζας (του 16ου αι.) και το σπήλαιο του Διονύσου.
Κατάλληλη εποχή για να επισκεφθείτε το Λεωνίδιο είναι και το Πάσχα, όπου χιλιάδες κόσμος απ' όλη την Ελλάδα σπεύδει για να απολαύσει το μοναδικό έθιμο με τα πολύχρωμα φωτεινά αερόστατα.


Πύργος Τσικαλιώτη.


Αν και ιστορικά έχει δώσει το στίγμα του ως ναυτική πολιτεία, απέχει από τη θάλασσα 4 χιλιόμετρα, αφήνοντας τη μικρή και γραφική Πλάκα με την παραλία και το λιμανάκι της να συμπληρώνουν το τοπίο.

Πλάκα Λεωνιδίου



Τα θερμοκήπια που απλώνονται κατά μήκος του χειμάρρου Δαφνώνα, παράλληλα με τον οποίο «κινείται» ο δρόμος από την παραλία μέχρι το Λεωνίδιο, μαρτυρούν ότι ο τόπος είναι εύφορος.

Πάσχα στο Λεωνίδιο


Τα Πούλιθρα, πατρίδα του ποιητή Κώστα Ουράνη, είναι η λογική συνέχεια της μεγάλης παραλίας της Πλάκας. Περίπου πέντε χιλιόμετρα νοτιότερα, σου δίνουν αρχικά την εντύπωση ενός μικρού χωριού, καθηλωμένου γύρω από το μικρό λιμανάκι του.
Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν αν μπεις στη διαδικασία να ανηφορίσεις προς το εσωτερικό τους, οπότε διαπιστώνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα γραφικό, σε μεγάλο βαθμό πετρόκτιστο οικισμό που  είναι χτισμένος σε πλαγιά και προσφέρει κατά περίπτωση και θέα στη θάλασσα. Eχουν μάλιστα και τη δεύτερη μεγαλύτερη (μετά τον Τυρό) τουριστική υποδομή της περιοχής.

Πούλιθρα


Η συνέχεια της ανάβασης δεν είναι ό,τι πιο εύκολο από οδηγικής πλευράς, καθώς οι φουρκέτες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά η θέα σε αποζημιώνει σε μεγάλο βαθμό για τον κόπο σου. Ενώ αν έχεις διάθεση για κάτι παραπάνω, πιο απόμερο και πέρα από τα καθιερωμένα, μπορείς, μετά από περίπου 25 χιλιόμετρα, να καταλήξεις στον όρμο του Φωκιανού με την υπέροχη παραλία του.

Τσακώνικη Μελιτζάνα
Χαρακτηριστικό προϊόν του Λεωνιδίου, η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Με σχετική απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρώθηκε στους παραγωγούς του Λεωνιδίου η αποκλειστικότητα της καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας, που χαρακτηρίζεται από τη γλυκιά της γεύση. Γνωστό για τη γεύση του είναι επίσης και το σχετικό παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι.

Τσακώνικη Μελιτζάνα


Με έμπνευση την Μελιτζάνα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με γνωστότερο το Melitzazz, το φεστιβάλ που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στα καθιερωμένα καλοκαιρινά δρώμενα και πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις και ανατροπές στους επισκέπτες της όμορφης αρκαδικής πόλης. Από την Τετάρτη 5 ως την Κυριακή 9 Ιουλίου το φετινό Μελιτζάzz σας προσκαλεί στο Λεωνίδιο να ακούσετε μουσικές, να απολαύσετε εικόνες και χρώματα, να μεθύσετε με αρώματα και να γευτείτε νοστιμιές. Καλός συνδυασμός για την εξόρμησή σας.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ομορφότερο χωριό του Πάρνωνα
Από το Λεωνίδιο ανηφορίζετε προς τον Κοσμά με ενδιάμεση στάση την Έλωνα. Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή που διασχίζει την παραδεισένιας ομορφιάς κοιλάδα του Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση.

Ανεβαίνοντας προς τον Κοσμά αφεθείτε στη μαγεία του τοπίου, φωτογραφίστε τους γκρεμούς με τα σπήλαια και στη διασταύρωση για Μονή Έλωνας στρίψτε και παρκάρετε.

Μονή Έλωνας


Η τοποθεσία του μοναστηριού θα σας κόψει την ανάσα: τα κτήρια είναι γαντζωμένα σε ένα αβυσσαλέο γκρεμό, με τα σκαλοπάτια να γλύφουν την ορθοπλαγιά και ολόγυρα απλώνονται τα μυθικά τοπία των κοιλάδων που φτιάχνουν οι παραπόταμοι του Δαφνώνα και οι πλαγιές του Πάρνωνα.

Ο δρόμος μετά την Έλωνα αφήνει τις εικόνες της κοιλάδας, σας οδηγεί μέσα στα έλατα, σας χαρίζει ανεμπόδιστη θέα στο Μυρτώο, στις νότιες κορφές του Πάρνωνα και τα βουνά του Ζάρακα και χωρίς να το καταλάβετε μπαίνετε στον Κοσμά, ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, που διατηρεί τη γοητεία του παρότι πυρπολήθηκε σχεδόν ολόκληρο στην Κατοχή.


Κοσμάς Κυνουρίας



Ο Κοσμάς είναι το ιδανικό ορμητήριο καθώς βρίσκεται στα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας ενώνοντας τους δύο νομούς δια μέσου Πάρνωνα, με μαγευτικά τοπία να παρεμβάλλονται κατά την διαδρομή.

Πριν καθίσετε στην εξαίσια πλατεία με τα θεόρατα και επιβλητικά πλατάνια, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν και το έχουν ανακηρύξει ως ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, ρίξτε μια ματιά στο μικρό μουσείο του χωριού (που στεγάζεται στο σχολείο) για να μάθετε για την παλιά τέχνη των κτενάδων ή γιωργατζάδων (κατασκευαστών κτενιών, για αργαλειούς) στην οποία οι Κοσμίτες κάποτε διέπρεψαν.

Πλατεία Κοσμά


Ο Κοσμάς φημίζεται για τα παραδοσιακά γλυκά του (Γαλακτομπούρεκο, Μπακλαβάς, Καρυδόπιτα), καθώς και για τα εξαιρετικά πιάτα του όπως η γίδα η βραστή (εμβληματικό και μυθικής γεύσης πιάτο!) και τα ντόπια λουκάνικα.

Πως θα πάτε
Στην Κυνουρία από Αθήνα θα έρθετε με αυτοκίνητο από την εθνική οδό Κορίνθου -Τρίπολης μέσω Αργους (έξοδος στον κόμβο Στέρνας). Το ταξίδι από Αθήνα για Αστρος διαρκεί περίπου 2 ώρες (169 χλμ.), για τον Τυρό 2½ (198 χλμ.) και για το Λεωνίδιο 3 ώρες (217 χλμ.).



Από Αργολίδα παίρνετε τον δρόμο για Αστρος που θα σας οδηγήσει παραλιακά μέχρι το Λεωνίδιο και ύστερα μπορείτε να αρχίσετε την ανάβαση για Έλωνα και Κοσμά. Η απόσταση από το Ναύπλιο προς Λεωνίδιο είναι λιγότερο από 80 χλμ. (περίπου μιάμιση ώρα δρόμος). Άλλα 28 χλμ. είναι η απόσταση από Λεωνίδιο προς Κοσμά (περίπου 40 λεπτά δρόμος). Κοντινή η απόδραση από το Λεωνίδιο και για τα Πούλιθρα, λιγότερο από 9 χλμ. (γύρω στα 14 λεπτά).


Σε περίπτωση που μία μέρα σας φανεί λίγη
Μπορείτε επίσης να συνεχίσετε την περιήγησή σας, ακολουθώντας τον δρόμο από Κοσμά προς Λακωνία και να επισκεφθείτε τον Μυστρά, τη Μονεμβασιά, το Γύθειο, την Ελαφόνησο, την Λακωνική Μάνη, την Αρεόπολη και άλλα λακωνικά αξιοθέατα. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα χρειαστεί να αφιερώσετε παραπάνω από μία μέρα. Οι πετρόχτιστοι οικογενειακοί ξενώνες του ορεινού Κοσμά προσφέρονται για ένα ήσυχο και «δροσερό» ύπνο πριν πάρετε τον δρόμο προς τα νότια.

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia