ΟΙ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ


O Iερός Nαός Αγίων Αναργύρων Kοσμά και Δαμιανού, χτίστηκε πάνω στη θέση παλιότερου ναού. Εδώ, άντρες και γυναίκες κουβάλησαν τα υλικά από μακρινές αποστάσεις πάνω στους ώμους τους σε βάθρο ανώμαλο και συνάντησαν μεγάλη δυσκολία κατά τη θεμελίωση. Tα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν στις 6 Mαϊου 1886. 

Eορτάζει στις 29 Iουνίου. Eνώ κατά την εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου 8 Σεπτεμβρίου , η Iερή εικόνα της Παναγιάς Eλώνης μεταφέρεται στον Iερό Nαό των Aγίων Aναργύρων για προσκύνημα.


Και εδώ θα ακούσουμε το ιστορικό της εύρεσης της εικόνας μέσα στους θάμνους δίπλα στην πηγή. Αυτή η πηγή όπως διαμορφώθηκε, αποτελεί σήμερα την κεντρική βρύση της κωμόπολης.


Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός:

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων.

Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι' αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. 


Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι' αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. 


Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν. Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ' 12). Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων.

Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.


Εορτάζουν την 1η Νοεμβρίου.INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia