ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ο Κοσμάς είναι χτισμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1150 μ., σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. 

Το χωριό έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα του και τον τοπικό του χαρακτήρα και γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα 41 χωριά της ορεινής Αρκαδίας που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί.  

Ανήκει στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας με πρωτεύουσα το Λεωνίδιο και βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας.


Ο δρόμος από Λεωνίδιο προς Έλωνα & Κοσμά.


Για όσους έρχονται από Αθήνα:
Από τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως στρίβουμε πριν τον κόμβο της Νεμέας προς Άργος. Συνεχίζουμε στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως και μετά τους Μύλους παίρνουμε τον δρόμο προς Άστρος. Ακολουθώντας μια χορταστική σε εικόνες διαδρομή, φθάνουμε στο Λεωνίδιο. Ανηφορίζοντας τον Πάρνωνα αντικρίζουμε το μπαλκόνι της Κυνουρίας τον Κοσμά έχοντας διανύσει συνολικά 259χλμ.


Ο δρόμος από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά διασχίζει το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση. 
Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή αλλά αρκετά αργή αφού ο δρόμος είναι στενός και γεμάτος κλειστές στροφές. Ο δρόμος περνά από το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα μέσα σε ένα μαγευτικό ελατόδασος.

Ο δρόμος μετά την Έλωνα χαρίζει ανεμπόδιστη θέα στις νότιες κορφές του Πάρνωνα και τα βουνά του Ζάρακα, οδηγώντας στον Κοσμά.


Η ίδια διαδρομή, μέσω Λεωνιδίου, ισχύει και για όσους έρχονται από Βόρεια Πελοπόννησο.Πηγή λίγο έξω από το χωριό στον δρόμο που έρχεται από Σπάρτη.

Για όσους έρχονται από Σπάρτη:

Εναλλακτικά μπορείτε να φθάσετε στον Κοσμά ερχόμενοι από Σπάρτη (περίπου 52χλμ.). Στον ποταμό Ευρώτα πριν την πόλη της Σπάρτης στρίβουμε αριστερά με προορισμό τον Πάρνωνα.

Περνώντας μέσα από γραφικά χωριά, ανηφορίζουμε και σε λιγότερο από μία ώρα φθάνουμε στον Κοσμά. 
Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει τον Κοσμά από τον δορυφόρο. Ζουμάρετε με την ροδέλα κύλισης του ποντικιού, ή εναλλακτικά δείτε τον "street map" πατώντας το εικονίδιο που βρίσκεται κάτω αριστερά.
Περιηγηθείτε στους κεντρικούς δρόμους μέσω Street View:

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia