ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑ

Πολλές είναι οι ομορφιές του χωριού αλλά σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε:

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Η Πλατεία με τους πλάτανους και οι παραδοσιακές βρύσες
Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι σκεπασμένη με 7 θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια που φυτεύτηκαν το 1883. Στο κέντρο δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων.

Πίσω από την πετρόχτιστη εκκλησία βρίσκονται τα «Λιοντάρια», τρείς παραδοσιακές βρύσες που αναβλύζουν αδιάκοπα τα νερά από τις άφθονες πηγές της περιοχής. Οι ταβέρνες και οι καφετέριες της Πλατείας προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γίδα βραστή (εμβληματικό και μυθικής γεύσης πιάτο!), ντόπια λουκάνικα και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στο Μπαλκόνι της Κυνουρίας.


Η Πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια του Μαγγουριά.

Τα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού
Ακολουθώντας τα σοκάκια του χωριού ο περιπατητής θα μαγευτεί από την παραδοσιακή αρχιτεχτονική που δένει αρμονικά με τη φύση και τους απαράμιλλους χρωματικούς συνδυασμούς των λουλουδιών. Οι αισθήσεις αέρινες και δαντελένιες ανυψώνονται εκεί που το πετρόχτιστο γίνεται ένα με τη φύση.

Ιδανική για περίπατο είναι και η διαδρομή περιμετρικά του νεκροταφείου, σε μία μοναδικής ομορφιάς δασική έκταση που αναζωογονεί το σώμα, χαρίζει έμπνευση και ηρεμεί τη ψυχή. 


Τα «Λιοντάρια» στην Κάτω Πλατεία.ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ

Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά
Ένας χώρος γεμάτος μνήμες. Εκεί θα βρείτε τα εργαλεία των Κοσμιτών χτενάδων, έργα ντόπιας ξυλογλυπτικής, κεραμικής, υφαντικής και κεντητικής τέχνης. Επίσης εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά έγγραφα. Σήμερα κατασκευάζονται έργα λαϊκής τέχνης από Κοσμίτες νέους τεχνίτες, οι οποίοι ασχολούνται με την ξυλογλυπτική.

Το Σχολείο που στεγάζει τον Ιστορικό και Πολιτιστικό πλούτο του χωριού.


Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη
Ευκαιρία να καλλιεργήσετε και το πνεύμα, καθώς στην κοινότητα λειτουργεί μια πλούσια δανειστική Βιβλιοθήκη με 3500 περίπου τόμους βιβλία, περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Ιδρύθηκε το 1954 και είναι εγκατεστημένη στο σχολείο του χωριού.


Από το 1991 λειτουργεί νομικό πρόσωπο με τίτλο "Κοινοτική Βιβλιοθήκη Κοσμά", στο οποίο περιλαμβάνονται τα τμήματα: Βιβλιοθήκης, Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου, Φωτογραφικού Αρχείου και μιας μικρής Πινακοθήκης έργων Ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένων από το φυσικό κάλλος της περιοχής.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ

Μονή Ελώνης
Η Μονή της Έλωνας βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μ., 15 περίπου χιλιόμετρα από τον Κοσμά και 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό μοναστήρι που χρονολογείται από το 1300 περίπου.

Η Μονή με την θαυματουργή εικόνα της παναγίας, είναι χτισμένη επάνω σε απόκρημνο βράχο και μοιάζει κυριολεκτικά να αιωρείται επάνω από το φαράγγι του Δάφνωνα.

Η διάσημη Έλωνα.


Άγιοι Ανάργυροι
Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων που είναι και οι πολιούχοι του χωριού. Σύμφωνα με τον μύθο ο βοσκός Κωνσταντάς βρήκε σε κοντινή πηγή ένα εικόνισμα των Αγίων Αναργύρων προς τιμή των οποίων χτίστηκε η πρώτη εκκλησία σε αυτή τη θέση το 1884. Η εικόνα σώζεται μέχρι σήμερα σε περίοπτη θέση μέσα στην εκκλησία, συνοδευόμενη από χρυσαφικά και τάματα.

Οι πολιούχοι Άγιοι Ανάργυροι.

Ξωκλήσια
Πολύ ωραία βόλτα θα ήταν η επίσκεψή σας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία το οποίο είναι κυριολεκτικά ζωσμένο από την πλούσια βλάστηση του Πάρνωνα.

Επίσης τριγύρω υπάρχουν ξωκλήσια όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος, ο Αϊ Γιάννης ο Θεολόγος, ο Αϊ Δημήτρης, ο Αϊ Νικόλας και η Αγία Μαρίνα.

Το γραφικό ξωκλήσι του Αϊ Νικόλα.ΦΥΣΗ


Το φαράγγι του Δαφνώνα
Η περιοχή γύρω από τη Μονή ορίζεται από ένα μακρύ φαράγγι στην ανατολική πλευρά του βουνού το οποίο ξεκινά από το χωριό Κοσμάς, περνάει από τη Μονή Ελώνης και καταλήγει στο επίπεδο της θάλασσας, κοντά στο Λεωνίδιο.

Το φαράγγι του Δαφνώνα διακρίνεται για την πλούσια χλωρίδα του, που περιλαμβάνει και ορισμένα σπάνια είδη, όπως η
 Potentilla arcadiensis, καθώς και τέσσερα ενδημικά είδη που απαντώνται αποκλειστικά εκεί. Γι’ αυτό το λόγο η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR2520005.

Το φαράγγι του Δαφνώνα.

Ποτίστρες
Φεύγοντας από τον Κοσμά προς Πλατανάκι και Άγιο Βασίλειο (υπέροχη η διαδρομή από τον δασικό δρόμο), ακολουθούμε αριστερά τον σύντομο χωματόδρομο προς την τοποθεσία Ποτίστρες, μία όμορφη περιοχή με πετρόκτιστη βρύση (κτισμένη το 1929), πλατάνια και νερά. Σε αυτό το μέρος πότιζαν παλαιότερα οι κάτοικοι τα ζώα τους με τρεχούμενο νερό.

Οι σαγηνευτικές Ποτίστρες.


Περδικόβρυση
Άμα προχωρήσετε λίγο παραπέρα στον δασικό δρόμο προς Πλατανάκι και Άγιο Βασίλειο, μπορείτε να σταθείτε σε μία ξεχωριστής ομορφιάς τοποθεσία και να ξεδιψάσετε στην περδικόβρυση, όπως ονομάζεται η πετρόκτιστη αυτή πηγή από τους ντόπιους. Ιδανική για selfies μέσα στην καρδιά του ελατοδάσους.

Στασίδι στην Περδικόβρυση.

Το δάσος με τις καστανιές
Μέσα και γύρω από τον Κοσμά υπάρχει ένας μαγευτικός καστανεώνας που σχηματίζει ένα γιγάντιο δάσος από καστανιές -από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα- όπου μπορείτε να απολαύσετε τον περίπατό σας μέσα στην φύση.

Οι χρωματικές αποχρώσεις του καστανεώνα μαγεύουν τον επισκέπτη.


INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia