ΚΟΣΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΕ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ


Έκανε σχεδόν 15.000 χιλιόμετρα και πάνω από 20 ώρες ταξίδι για να φθάσει στον προορισμό του. Ο Γιώργος Πήλιουρας του Ιωάννη (Μουτζουρέας), επέστρεψε στον Κοσμά, τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ερχόμενος από την Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας όπου και διαμένει μόνιμα τα τελευταία 65 χρόνια της ζωής του.

Ο 86χρονος σήμερα «Μουτζουρέας» έφυγε για μετανάστης το 1954 μαζί με 23 ακόμα νέους Κοσμίτες, για μια καλύτερη ζωή μακριά από την φτώχια και την ανέχεια.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν ανέβηκε επί σκηνής στο πανηγύρι του χωριού την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, και τραγούδησε ένα παλιό Κλέφτικο Κολοκοτρωνέικο της τάβλας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παλαιότερους και μάλλον απορία στους νεότερους που φυσιολογικά δεν έχουν τέτοια ακούσματα.



Τα τραγούδια αυτά έχουν τις ρίζες του από πολύ παλιά και αποκαλούνταν έτσι (της τάβλας) γιατί δεν χορεύονταν, και συνήθως τα λέγανε καθιστοί γύρω από ένα τραπέζι.

Τα κλέφτικα τραγούδια ως διακριτό είδος των επικών δημοτικών τραγουδιών πήραν το όνομά τους από το περιεχόμενο των στίχων τους, όπου εγκωμιάζεται η ζωή, τα κατορθώματα, η νικηφόρα μάχη ή ο ένδοξος θάνατός των πολεμιστών.

Σε ότι αφορά στον ελλαδικό χώρο τα κλέφτικα τραγούδια είναι δημιουργήματα μιας συγκεκριμένης περιόδου της Τουρκοκρατίας μετά τον 16ο αιώνα και στα θέματά τους διαφαίνεται η επαναστατική δράση των κλεφτών και των αρματολών.

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia