Να μπει και ο Κοσμάς σε δράση...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πολλών κατοίκων και επισκεπτών τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, παρουσία και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη που έδωσε μία άλλη αίγλη στην εκδήλωση. Τα εγκαίνια διοργάνωσαν ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού και ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών.


Τη μία με την ετήσια γιορτή του Καστάνου (το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015), την άλλη με την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το γειτονικό χωριό βρίσκεται διαρκώς σε δράση βελτιώνοντας συνεχώς την αναγνωρισιμότητα του και στοχεύοντας πλέον ανοιχτά στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας του τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.


Από την άλλη ο Κοσμάς ευρισκόμενος σε ένα κομβικό οδικό σημείο που του εξασφαλίζει επαρκή επισκεψιμότητα κυρίως τους θερινούς μήνες, δείχνει εφησυχασμένος παρά το γεγονός ότι πάσχει από τουρισμό τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όχι γιατί δεν είναι ελκυστικός προορισμός αλλά γιατί δεν έχει επιδιώξει την απαιτούμενη προβολή που θα του φέρει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Καλώς ή κακώς οι εκδηλώσεις τραβάνε την προσοχή του κόσμου, ειδικά όταν έχουν κάτι ξεχωριστό να προσφέρουν στον επισκέπτη. Επίσης βοηθάνε στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ενός τόπου. Ασχέτως αν η πλειονότητα των επισκεπτών, κακά τα ψέματα, έρχεται για το φαΐ και την διασκέδαση, αυτό δεν τους περιορίζει από το να μάθουν για την κουλτούρα και τις τουριστικές ευκαιρίες που τους προσφέρει ένας τόπος, αρκεί οι διοργανωτές να φροντίσουν να τους ενημερώσουν γι' αυτά.


Με αφορμή την έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων της Καστάνιτσας το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι και πάλι μας πρόλαβαν! Ο «τουριστικά ώριμος» Κοσμάς θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πρώτος τη γιορτή του καστάνου που αν την επιχειρήσει τώρα θα είναι τελευταίος και καταϊδρωμένος. Κι' αν πούμε ότι το κάστανο δεν αποτελεί μονοπώλιο του Κοσμά, δεν ισχύει το ίδιο για τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Οι Κοσμίτες εκτός από φημισμένοι μάστορες στις πέτρινες κατασκευές, ήταν οι μόνοι που κατασκεύαζαν χτένια αργαλειού από καλάμι, κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα και τα διέθεταν σε όλα τα Βαλκάνια. Οι μοναδικοί χτενοποιοί ονομάζονταν "Γιωργατζάδες" και είχαν ιδιαίτερη συνθηματική διάλεκτο, τα "Γιωργατζαίϊκα. Φημισμένα είναι και τα Κοσμίτικα υφαντά και τα κεντήματα, που τα σχεδίαζαν και τα έφτιαχναν οι Κοσμίτισσες με τον αργαλειό και τα χέρια τους.


Στον Κοσμά δεν θα είχαμε να κάνουμε μόνο με μία τυπική Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων αλλά για ένα μοναδικό πάντρεμα της παράδοσης με την λαϊκή τέχνη που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα! Υπάρχουν φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην επιστημονική τεκμηρίωση και υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος όπως το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) και οι σύλλογοι Κοσμιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όμως κανείς μέχρι τώρα δεν επιχείρησε να αξιοποιήσει το υλικό που σαπίζει στο κλειδωμένο για τον επισκέπτη μουσείο, πόσω μάλλον να σκεφτεί τη μετατροπή του, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σε έναν διαδραστικό χώρο που με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μυεί τους επισκέπτες στην τοπική ιστορία και λαογραφία. Πρόσφατο παράδειγμα η Φάμπρικά Πολιτισμού στο Λεωνίδιο.

Η επαναδραστηριοποίηση της πολιτιστικής κίνησης θα βοηθούσε, όπως επίσης και ο σχηματισμός ομάδων εργασίας με σκοπό την σύλληψη και την διοργάνωση έξυπνων και πρωτοποριακών εκδηλώσεων που θα τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ και θα φέρουν περισσότερο κόσμο στο χωριό. Όταν η γειτονιά σου βρίσκεται σε δράση εσύ δεν μπορείς να μένεις αδρανής...


Κοσμάς Κορολόγος

INSTAGRAM FEED

@kosmasarcadia