• Kosmas - South Kynouria - Peloponesse
  • Tel: 27570 31417
  • info@kosmasarcadia.gr

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Τι αξίζει να δείτε στον Κοσμά;


Πολλές είναι οι ομορφιές του χωριού αλλά σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε:

Την Πλατεία με τα πλατάνια και τις παραδοσιακές βρύσες
Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι σκεπασμένη με 7 θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια που φυτεύτηκαν το 1883. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων.

Πίσω από την πετρόχτιστη εκκλησία βρίσκονται τρείς παραδοσιακές βρύσες, τα «Λιοντάρια» που αναβλύζουν αδιάκοπα τα νερά από τις άφθονες πηγές της περιοχής. Οι ταβέρνες και οι καφετέριες της Πλατείας προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γίδα βραστή (εμβληματικό και μυθικής γεύσης πιάτο!) και ντόπια λουκάνικα.


Η Πλατεία του Κοσμά

ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ

Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά
Ένας χώρος γεμάτος μνήμες που στεγάζεται στο σχολείο του χωριού. Εκεί θα βρείτε τα εργαλεία των Κοσμιτών χτενάδων, έργα ντόπιας ξυλογλυπτικής, κεραμικής, υφαντικής και κεντητικής τέχνης. Επίσης εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά έγγραφα. Σήμερα κατασκευάζονται έργα λαϊκής τέχνης από Κοσμίτες νέους τεχνίτες, οι οποίοι ασχολούνται με την ξυλογλυπτική.

Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη
Στο σχολείο λειτουργεί μια πλούσια δανειστική Βιβλιοθήκη με 3500 περίπου τόμους βιβλία, περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Ιδρύθηκε το 1954.

Από το 1991 λειτουργεί νομικό πρόσωπο με τίτλο "Κοινοτική Βιβλιοθήκη Κοσμά", στο οποίο περιλαμβάνονται τα τμήματα: Βιβλιοθήκης, Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου, Φωτογραφικού Αρχείου και μιας μικρής Πινακοθήκης έργων Ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένων από το φυσικό κάλλος της περιοχής.


Μουσείο και βιβλιοθήκη

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ

Μονή Ελώνης
Η Μονή της Έλωνας βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μ., 15 περίπου χιλιόμετρα από τον Κοσμά και 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό μοναστήρι που χρονολογείται από το 1300 περίπου.

Η Μονή με την θαυματουργή εικόνα της παναγίας, είναι χτισμένη επάνω σε απόκρημνο βράχο και μοιάζει κυριολεκτικά να αιωρείται επάνω από το φαράγγι του Δάφνωνα.

Άγιοι Ανάργυροι
Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων που είναι και οι πολιούχοι του χωριού. Σύμφωνα με τον μύθο ο βοσκός Κωνσταντάς βρήκε σε κοντινή πηγή ένα εικόνισμα των Αγίων Αναργύρων προς τιμή των οποίων χτίστηκε η πρώτη εκκλησία σε αυτή τη θέση το 1884. Η εικόνα σώζεται μέχρι σήμερα σε περίοπτη θέση μέσα στην εκκλησία, συνοδευόμενη από χρυσαφικά και τάματα.

Ξωκλήσια
Πολύ ωραία βόλτα θα ήταν η επίσκεψή σας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία το οποίο είναι κυριολεκτικά ζωσμένο από την πλούσια βλάστηση του Πάρνωνα.
Επίσης τριγύρω υπάρχουν ξωκλήσια όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος, ο Αϊ Γιάννης ο Θεολόγος, ο Αϊ Δημήτρης, ο Αϊ Νικόλας και η Αγία Μαρίνα.


Το μοναστήρι της Έλωνας

ΦΥΣΗ

Το φαράγγι του Δάφνωνα
Η περιοχή γύρω από τη Μονή ορίζεται από ένα μακρύ φαράγγι στην ανατολική πλευρά του βουνού το οποίο ξεκινά από το χωριό Κοσμάς, περνάει από τη Μονή Ελώνης και καταλήγει στο επίπεδο της θάλασσας, κοντά στο Λεωνίδιο.
Το φαράγγι του Δάφνωνα διακρίνεται για την πλούσια χλωρίδα του, που περιλαμβάνει και ορισμένα σπάνια είδη, όπως η Potentilla arcadiensis, καθώς και τέσσερα ενδημικά είδη που απαντώνται αποκλειστικά εκεί. Γι’ αυτό το λόγο η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR2520005.

Ποτίστρες
Φεύγοντας από τον Κοσμά προς Πλατανάκι και Άγιο Βασίλειο (υπέροχη η διαδρομή από τον δασικό δρόμο), ακολουθούμε αριστερά τον σύντομο χωματόδρομο προς την τοποθεσία Ποτίστρες, μία όμορφη περιοχή με πετρόκτιστη βρύση (κτισμένη το 1929), πλατάνια και νερά. Σε αυτό το μέρος πότιζαν παλαιότερα οι κάτοικοι τα ζώα τους με τρεχούμενο νερό.


Ποτίστρες

Περδικόβρυση
Άμα προχωρήσετε λίγο παραπέρα στον δασικό δρόμο προς Πλατανάκι και Άγιο Βασίλειο, μπορείτε να σταθείτε σε μία ξεχωριστής ομορφιάς τοποθεσία και να ξεδιψάσετε στην περδικόβρυση, όπως ονομάζεται η πετρόκτιστη αυτή πηγή από τους ντόπιους. Ιδανική για selfies μέσα στην καρδιά του ελατοδάσους.

Καστανοδάσος
Μέσα στον Κοσμά υπάρχει ένα μαγευτικό καστανόδασος όπου μπορείτε να απολαύσετε τον περίπατό σας μέσα στην φύση.

Ηλιοβασίλεμα

Δεν χρειάζετε να ταξιδέψετε μέχρι τη Σαντορίνη αφού και το "βουνίσιο" ηλιοβασίλεμα του Κοσμά θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω... 


Ηλιοβασίλεμα στον Κοσμά

Άλλες περιοχές που πρέπει να γνωρίσει ο επισκέπτης:

Οι αποδράσεις μέσα σε έλατα είναι ενδιαφέρουσες, γύρω στις κορυφές του Πάρνωνα (1600 μ.) με τα θαυμάσια κυκλάμινα.

Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από το δάσος των καστανιών, τη "ρεματιά των αηδονιών" στον Αϊ Γιάννη, το φαράγγι του Αϊ Γιώργη του Δρομέα, τη χαράδρα της "Κοσμίτικης λεβεντιάς" (όπου έγινε η μάχη του Φεστούτσιου το 1943). 

Επίσης αξίζει να φθάσετε μέχρι το οροπέδιο "Μαζαράκι", όπου έγιναν οι πρώτες ρίψεις όπλων από τους Άγγλους για τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής (Πάσχα 1943). 

Φυσικά μπορεί κάποιος να διασχίσει μέσα από τον δασικό δρόμο τον Πάρνωνα από τον Κοσμά ως τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Εκδρομές μπορεί να κάνει στα διπλανά χωριά της Κυνουρίας, Παλαιοχώρι, Άγιο Βασίλη και Πλατανάκι σε μία διαδρομή μέσα στα Έλατα, με μοναδικές φυσικές ομορφιές.


Ακόμα στην κορυφή "Μπερκιά" υπάρχει βάραθρο που οδηγεί κατά την παράδοση στη Σκάλα Λακωνίας. Μέσα στο χωριό υπάρχει σπήλαιο με σταλαχτίτες με πολύ ενδιαφέρον, και σε μια πλαγιά προς την κορυφή "Μαδαρή" παλιό "ασκητάριο". 

Facebook

Κοσμάς Κυνουρίας

Video Gallery

Video Gallery

Photo Gallery

Photo Gallery

Πρόσβαση

Χάρτης